Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de depreme dayanıklı evlerin yapılması oldukça önemlidir. İleri teknolojinin sunduğu imkanlar ile olası can ve mal kayıpları önlenebilmektedir. Son yıllarda yapı ve inşaat alanlarında çok sayıda revizyona ve yeniliğe gidilmiştir. Depreme dayanıklı evlerin özellikleri incelendiğinde proje aşaması önem taşımaktadır. Yapının projesinin işinin ehli mimar ve mühendisler tarafından oluşturulması gerekmektedir. Kat planına uygun inşa edilen binalar, depreme dayanıklı evler olarak bilinmektedir. 

Depreme dayanıklı evlerin özelliklerinden biri de yapının neme ve suya karşı korunaklı olmasıdır. İnşaat esnasında beton, çelik ve demir gibi malzemelerin kaliteli olması gerekmektedir. Bu konuda denetlemelerin yapılmış olması, evin depreme dayanıklı olduğunu ifade etmektedir. Binayı uzun süre taşıyacak olan bölümler yapının kolonları ve temelleridir. inşaat aşamasına geçilmeden önce yapılan zemin incelemeleri depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ihmal edilmemesi gereken konulardan bir tanesidir.

Depreme dayanıklı binalar ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. İnşa edilmiş olan yapının yakın zamanda bir deprem tehlikesi geçirmiş olması durumunda deprem hasar raporu alınması önemlidir. Deprem hasar raporu, binanın bakıma ihtiyaç duyup duymadığı konusunda fikir vermektedir. Depreme dayanıklılık raporu, binanın olası bir depremde dayanıklı olup olmadığını göstermektedir. Binanın depreme dayanıklılık testi, inşa edilmiş ve bir süredir kullanılan yapılara uygulanabilmektedir. Bina depreme dayanıklılık testi ile binanın sağlamlığı test edilebilmektedir. Yetkililer tarafından yapılan incelemeler ve testler sonucunda evin ve binanın diğer alanlarının güvenli olup olmadığı ortaya konulabilmektedir. Evin depreme dayanıklılığı sorgulaması tüm vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir.